Cine suntem
Povestea noastră
Lumea cafelei de specialitate este una extrem de diversificată, iar drumul pe care îl parcurge un bob de cafea - de la arbore până în ceașcă - este unul îndelungat, uneori anevoios, dar care, însă, merită tot efortul.
Pasiunea care a încolțit pentru cafea și comunitatea care s-a creat în jurul cafenelei Zocco, ne-a determinat să construim și să continuăm să investim pentru a ajuta la dezvoltarea domeniul cafelei de specialitate din Alba Iulia.
Centro a apărut firesc, fără prea multe întrebări, dar ca un răspuns. Un răspuns dat comunității care își dorea să afle mai mult, să deguste mai mult, să se adâncească în cunoștințele pe care noi aveam de le oferit. Asupra numelui n-a fost nevoie să zăbovim prea mult. Fiind o locație amplasată în zona zero a orașului, Centro pare că și-a ales numele singură.
Așa am început să prăjim cafeaua, care avea mai apoi să aducă bucurie atât în cafenelele noastre, cât și în casele tuturor curioșilor.
Prăjitoria noastră a văzut zeci de origini, printre care cele mai populare fiind Etiopia, Uganda, Indonezia, Columbia, Brazilia și Peru. Selectăm cu mare atenție fiecare origine de cafea care ajunge la noi. Testăm, descoperim, învățăm totul despre boabele de cafea nou ajunse în prăjitorie, și abia mai apoi alegem profilul de prăjire ideal, pentru a evidenția ireproșabil aromele naturale pe care fiecare cafea le are de dezvăluit.
Varietate, originea, altitudinea, solul, și modul în care este procesată, schimbă mult gustul cafelei atunci când aceasta ajunge în ceașcă. Însă dacă ne-am concentra asupra unui factor care are o influență mult mai mare, prăjirea ar fi acela. Prăjirea corectă a cafelei înseamnă atât pasiune și dedicare, dar și știință. Pentru a ajunge cât mai aproape de perfecțiune, maestrul prăjitor trebuie să asculte cu mare atenție fiecare bob. Experiență, calcule și un al șaselea simț în procesul de prăjire pot reda, într-adevăr, esența fiecărei cafele verzi.
Scopul nostru este încă de la început același: să aducem cât mai aproape de perfecțiune fiecare cafea care pleacă din prăjitoria noastră și să ne încântăm comunitatea cu fiecare experiență petrecută în compania unei cafele noi.
Drumul cafelei
Cafeaua de specialitate înseamnă pasiune de la primul până la ultimul om pe mâinile căruia ajunge, iar drumul acesteia începe de la fermieri. Cireșele de cafea sunt culese manual, fermierii oferindu-le o atenție extraordinară. De ce? Deoarece orice bob de cafea neconform care ajunge în ceașcă, poate tulbura simțurile cele mai fine.
De cele mai multe ori, procesul de culegere este urmat de un proces de selecție, unde boabele de cafea sunt, din nou, atent examinate, pentru a putea trece la nivelul următor - procesarea.
Cafeaua de specialitate poate fi procesată în trei modalități, fiecare dintre acestea influențând aromele din ceașcă:
Prăjirea este unul dintre cei mai importanți pași în obținerea unei cafele deosebite, iar prăjitorul are un rol decisiv în acest proces. Pentru a avea rezultate optime, folosim un prăjitor marca Probat - un brand recunoscut la nivel mondial pentru calitatea și inovația produselor, dar și pentru sustenabilitatea acestora și grija față de mediul înconjurător.
Despre prăjitorie
Alegem cu foarte mare atenție toate cafelele verzi care ajung în prăjitoria noastră și avem grijă să scoatem tot ceea ce este mai bun din ele cu ajutorul procesul de prăjire. Folosim doar profilul de prăjire light roast. Fiecare prăjire este documentată și fiecare lot de cafea care iese din prăjitorul nostru trebuie să se apropie cât de mult de perfecțiune - o prăjire corectă care să evidențieze impecabil aromele și notele de degustare pe care le poate oferi o cafea.
Înainte de a ajunge pe râșnițele din cafenea, pentru a ne asigura că prăjirea îndeplinește toate condițiile, testăm cafelele cum știm noi mai bine: cu ajutorul cuppingurilor. Abia apoi le facem cunoștință oaspeților noștri cu noile cafele proaspăt prăjite.
O cafea desăvârșită spune o poveste proprie, o poveste despre fermă, soluri, soiuri, altitudini, despre originea din care provine. Pentru a respecta aceste lucruri, preferăm să folosim doar cafele single origin, pe care nu le amestecăm niciodată pentru a obține blenduri.
O cafea bună înseamnă știință. Nu este suficient ca aceasta să fie de specialitate pentru a fi deosebită. O cafea bună înseamnă o culegere meticuloasă, o procesare prudentă, o prăjire echilibrată și, cel mai important, o extracție perfectă.